Pod maską to nie jest zbyt dobry pomysł, może się dostać do niej wilgoć i pójdzie 220 V np na karoserie, a wtedy doznania raczej nie będą miłe. Jak nie jest duża to można spróbować upchnąć ja za schowkiem obok wentylatora nawiewu. Łatwo też będzie można poprowadzić zasilanie ze skrzynki bezpieczników
Pamięć radia Stream
Zwiń
X
-
Pamięć radia Stream
Ostatnio trochę przerabiałem nagłośnienie w moim aucie i coś się zdarzyło (podejrzewam o to brata, który bawił się radiem). mianowicie jak np leci płytka i wyciągnę kluczyk ze stacyjki, radio się wyłączy i ponownie włożę kluczyk, radio powinno się ponownie włączyć i odtwarzać płytkę od tego samego momentu, natomiast nie włącza się, a jak je sam uruchomie to domyślnie odtwarza radio. pamiętam że kiedyś też tak miałem ale nie pamiętam jak się z tym uporałem. czy jest taka opcja zapamiętywania w menu, którą mam przełączyć? przewertowałem instrukcję i nic tam nie ma na ten temat. moje radio to zwykły Stream.
dodatkowo napiszę że wczoraj pożarło mi płytkę i jak chcę ją wysunąć pojawia się napis ERROR CD i nic się nie dzieje, a ta płytka, która tam siedzi normalnie jest odtwarzana. czy ktoś z was przerabiał taką usterkę? kiedyś już tak miałem ale po 2 dniach radio wypluło płytkę i do tej pory działało normalnie.A w upalne dni...Honda CB 750
-
-
A gaśnie radio jak wyciągasz kluczyk?
Wciśnij eject i spróbuj złapać CD pincetą, albo jak nie masz gwarancji to zdejmij górną obudowę, wciśnij eject i wypchnij CD mając dostęp do niej od góry. Podobno to znany problem jak CD są za cienkie, ewentualnie jak masz wsadzone przez przypadek 2 płyty na raz.
Komentarz
-
-
tak, jak wyciągam kluczyk, radio gaśnie.
skoro tak mówisz to jutro rozkręcę gada i zobaczę co da się zrobić. 2 płytek na pewno nie wsadziłem, zrobiłem kilka zmian cd bo akurat odsłuchiwałem jak grają głośniki po podłączeniu wzmacniacza i przy którejś z rzędu zeżarło płytę :evil:A w upalne dni...Honda CB 750
Komentarz
-
-
Skowron, tam jest takie kółko złożone jakby z dwóch stożków i jak płyta jest cienka albo ma ścięty brzeg to jest problem z wyjęciem, bo płyta ślizga się na tym stożku. Spróbuj kilkanaście razy "Eject"-em czasem ułoży się tak, że trochę wyjdzie i wtedy trzeba palcami wyciągnąć. Jak się nie uda to po odkręceniu górnej pokrywy, wystarczy odkręcić jedną śrubkę mocującą silniczek napędu ( z prawej strony mechanizmu ) wyjąć go i pokręcić trybiki ręcznie, płyta na pewno wyjdzie.
Co do braku pamięci to sprawdź czy przy tych przeróbkach nie pokręciłeś coś z przewodami od zasilania ( na obu cały czas musi być plus 12V ). Włączanie i wyłączanie radia jest realizowane po CAN-ie; w menu nic się nie ustawia.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Dzięki za podpowiedzi ale ogólnie po trzech demontażach radia problem nadal się powtarza więc uznałem że radio uległo awarii. kowal 2002, Tobie oczywiście należy się "Pomógł" za rzeczową i pomocną odpowiedź. Radio kupiłem 3 lata temu na alledrogo, nie wymagało kodu, więc uznaję że po prostu jego żywot dobiegł końca...szkoda bo ładnie komponowało się z deską ale w obliczu przeróbek, które obecnie uskuteczniam, chyba po prostu nie podołało zadaniu.
Temat uważam za zamknięty chociaż radio działa przez 1 dziń po rozkręceniu i ręcznym wyciągnięciu płyty a potem problem z cd errror się powtarza - już nie mam cierpliwości i sądzę że wymiana na lepszą jednostkę będzie optymalnym wyjściem.A w upalne dni...Honda CB 750
Komentarz
-
-
Skowron, a ten CD error pojawia się tylko przy wyciąganiu płyty ( nie chce wychodzić ) czy też podczas odtwarzania? Jeśli tylko przy wyjmowaniu płyty to można spróbować reanimować to "stożkowe" kółeczko napędowe ( np. pociągnąć je delikatnie wewnątrz tego stożka miękkim lakierem akrylowym ). Jeśli problem występuje także przy odczycie to warto rzucić okiem na optykę. Czasami na zewnętrznej powierzchni soczewki osiada nalot ( szczególnie jeśli często "pucujemy" plastiki wewnątrz auta jakimiś Plakami itp. ). Warto wtedy delikatnie przeczyścić soczewkę izopropylem.
Co do tej pamięci to tak jak pisałem sprawdź, czy na obu przewodach zasilających radia jest cały czas napięcie zasilania ( także wtedy gdy zamkniesz samochód z pilota/alarmu ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
CD error pojawia się tylko podczas wyciągania płyty. Podejrzewam że to jest jakiś głębszy problem bo przy wyciąganiu nie słychać w ogóle mechanizmu tylko ten cichy szelest, jak podczas odczytu płyty. Ale jak by nie było znalazłem trochę inne rozwiązanie problemu - może trochę bez polotu ale...oto one:
Znalazłem także rozwiązanie problemu ze zbyt słabym wzmacniaczem, o którym mi pisaliście w innym poście:
No i ostatecznie problem braku mocnego uderzenia z głośników Helix DB, co by zapewne nie było już problemem po wymianie wzmacniacza:
Wiem że nie są to elementy z wysokiej półki ale i tak zamówienie ich kilkakrotnie przewyższyło moje zasoby na to pierwotnie przeznaczone. Spodziewam się że na dniach to wszystko do mnie przyjedzie więc czeka mnie jeszcze trochę roboty. Początkowo miałem się ograniczyć tylko do wygłuszenia drzwi i wymiany głośników ale tak jak to któryś kolega z forum napisał: ingerowanie w Car Audio wciąga i tak się też stało w moim przypadku - lekka poprawa zamieniła się w coś większego. W obliczu tych zmian niestety mój Stream nie podołał, ale ten Pioneer będzie raczej też się ładnie komponował z wnętrzem.
Jeżeli mogę zapytać to jak ma się sprawa podłączenia takiego radia pod instalację samochodu?
zamówiłem coś takiego:
Ale podejrzewam że to nie będzie działało zupełnie na zasadzie P&P?A w upalne dni...Honda CB 750
Komentarz
-
Komentarz